Die grote, gele M...

Jaaaa, jullie lezen het helemaal goed: DIE grote, gele M! Het is jaren geleden, maar gisteren at ik bij de Mc Donalds...En omdat ik alles met jullie wil delen, niet enkel vertellen hoe leuk en mooi het allemaal is, hoort ook dit erbij!

Ik heb namelijk beslist niet lang meer door te gaan met dit ketogeen dieet. Het voelt niet goed, ik voel me er niet goed, niet gezond bij. Het lijkt me heel moeilijk om op een gezonde manier zoveel vetten en zo weinig koolhydraten binnen te krijgen en ik heb echt het gevoel alsof ik vanbinnen aan het dichtslibben ben! Opgeblazen gevoel, moeilijk naar toilet kunnen gaan en buikpijntjes die horen er steeds vaker bij en zo hoeft het voor mij niet. En omdat het einde van deze fase nadert, wilde ik toch nog wel een voordeeltje van deze levenswijze meepikken!

Gisteren moest ik toe-val-lig ook in de buurt zijn, dus dat kwam goed uit. Een beetje nerveus stapte ik binnen, ik durfde immers niet goed een hamburger zonder broodje bestellen, maar gelukkig bestaat er nu ook een elektronische manier om te bestellen. Ik koos mijn burgers en kon deze “customizen”, zonder broodje dus, ideaal! Met mijn ticketje in de hand ging ik aan de speciaal daarvoor voorziene toonbank staan waar de jongeman me vertelde dat hij mijn bestelling aan tafel zou brengen, dus ging ik zitten. Twee minuten later stond diezelfde jongeman al bij me aan de tafel om te vragen of het wel klopte dat ik de burgers zonder broodje wou: Jazeker! Nog enkele minuten later kreeg ik bezoek van een andere werkneemster om te vragen of ik glutenallergie heb en als dat het geval was, ik de volgende keer ook zelf glutenvrije broodjes kon meenemen en dat ze die dan wel wilden klaarmaken voor mij, echt enorm vriendelijk! Maar ik heb geen glutenallergie en dus ook geen glutenvrije broodjes en ze zou haar uiterste best doen om er iets moois van te maken. Ik was echt positief verrast door de tijd en moeite die ze hier instaken en dat mag dan zeker en vast ook gezegd worden!

Wat later kreeg ik mijn burgers, mooie sticker ‘Speciaal voor u gemaakt’ erop, een beetje aan de lauwe kant wel maar oh wat heeft dat gesmaakt! Zo lang geleden dat ik dit nog gegeten had en dan smaakt het toch altijd nog net iets beter…

Helaas, wie mij kent die weet wat dergelijke voeding met mijn lichaam doet 😥 Op dat vlak heb ik vandaag dus toch wel een klein beetje spijt van. Dit is gewoon niet goed voor mij, ik krijg namelijk overal pijn als ik niet “goed” eet maar deze kans kon ik echt niet laten liggen, wie weet hoe lang het duurt voor ik het nog eens durf te eten!

Hiermee komt dus binnenkort een einde aan mijn keto-avontuur, uiteraard niet zonder een post over hoe het nu verder moet en hoe ik de omschakeling zal maken, so keep reading webvriendjes! 😉

 

Dag 5 – 11: De oneindige honger, depletion training & koolhydraten laden

Nadat ik mijn laatste post beëindigd had met een positieve noot, zeggend dat het allemaal super lekker ging en dus een makkie ging worden, werd het de afgelopen dagen toch iets moeilijker. Mijn lichaam begon volgens mij te wennen aan mijn nieuwe eetgewoonten en ik kreeg toch weer meer honger. Hierdoor heb ik zowel op maandag als op dinsdag toch iets meer gegeten dan de vooropgestelde 1800kCal, maar op zich is dat geen probleem. Ten eerste doe ik dit niet echt met het doel af te vallen, eerder om te zien wat het stoppen met suikers eten met mijn lichaam (en geest) doet. Ten tweede heb ik via verschillende bronnen gelezen dat je in het begin niet te streng voor jezelf moet zijn wat caloriebeperking betreft. Het is al moeilijk genoeg om geen koolhydraten te eten en op zich zou dat in het begin al voldoende zijn om af te vallen.

En raar maar waar, woensdagochtend ging ik op de weegschaal staan en die gaf weer 700gram minder aan dan bij de laatste weging op zondag. Voor iedereen een grote voorraad zalm en spekreepjes of makreel gaat kopen om ook aan de slag te gaan, moet ik zeggen dat dit voornamelijk te wijten is aan vochtverlies. Koolhydraten hebben namelijk de eigenschap om vocht vast te houden en nu er dus geen koolhydraten meer zijn, verlies ik veel vocht. Vandaar ook de vele toiletbezoekjes en de onophoudelijke dorst!

Zoals gewoonlijk ging ik op woensdagochtend, voor het werk, naar de gym en hier was ik een beetje bang voor omdat ik dus zonder iets gegeten te hebben, enkel met een pre-workout, krachttraining ging doen. Maar mijn vrees was ongegrond, training van biceps en triceps ging prima! Hierna deed ik ook nog een poging tot ‘intermittent fasting’, ofwel een vorm van vasten. In mijn geval wil dat gewoon zeggen dat ik zolang mogelijk heb gewacht om te eten. Mijn laatste maaltijd op dinsdag was rond 19u30 en op woensdag heb ik mijn eerste hap genomen rond 11u30, dus hiertussen zat zo’n 16uur, wat kan tellen als vastenperiode. MAAR: eerlijkheid gebiedt me erbij te zeggen dat ik water dronk, uiteraard, maar ook koffie. En die koffie was niet zwart, maar met een beetje 10% koffiemelk erbij! Dus heel strikt genomen telt dit misschien niet als vasten, maar het was zo al moeilijk genoeg, dus voor een eerste keer vind ik het zelf wel voldoende! Bovendien heb ik de rest van de dag gevreten als een varken! Low carb, dat wel, maar ik heb echt zoveel noten, kaas, eieren en spekblokjes gegeten en ik bleef maar verlangen naar voedsel. Dat vasten lijkt me dus niet echt voor herhaling vatbaar. Zo zie je maar dat, wat voor een ander werkt, voor jou erg kan tegenvallen!

Ook de rest van de week is nogal tegen gevallen. Zowel donderdag als vrijdag kon ik niet stoppen met eten! Op een bepaald moment had ik bijna buikpijn door teveel te eten, maar ik had nog steeds die onophoudelijke zin in eten, verschrikkelijk! Ik bleef wel low carb eten, maar dit leek me toch niet meer normaal…Gelukkig had ik mijn refeed dag op zaterdag om naar uit te kijken! Ik ben gestart met een heerlijke smoothie met spinazie, mango en allerlei bessen, wat een feest! Wat later kon ik mijn tweede feestmaal, bestaande uit havermout, eten en daarna ging ik naar de gym voor de zogenaamde depletion training. Dit is een workout waarbij je alle spieren nog een laatste keer traint en helemaal “leeg” maakt. Vrij zwaar, maar het gaf toch een goed gevoel! De rest van de dag kon ik lekker rijst en pasta eten, enkel opletten dat ik zo weinig mogelijk vetten at, maar dit was een aangename afwisseling met de rest van de week. Zondagochtend startte ik mijn cyclus opnieuw, met eerst een cardiosessie op een nuchtere maag (misschien was 12km toch wat veel?!) en nadien weer volop vetten om terug in ketogene toestand te raken en de week op vetten en eiwitten te overleven.

Conclusie: Mijn eerste cyclus duurde 9 dagen en dat was volgens mij, voor mij, te lang. Nu ben ik opnieuw gestart met een cyclus die 6dagen zal duren, ik zal deze doorlopen en op het einde van de week evalueren of ik hier mee doorga of niet. Soms moet je gewoon ook kunnen toegeven dat bepaalde methodes voor jou niet werken en er tijdig mee stoppen. Het is geen schande, het is geen nederlaag, in tegendeel: eerlijk zijn met jezelf en durven toegeven dat bepaalde dingen niet voor jou zijn weggelegd, maken je juist sterker! Daarna kan je een andere manier zoeken die beter werkt en waardoor je jouw doelen wel bereikt en DAT is wat we uiteindelijk allemaal willen.

Low Carb: Dag 4 - Foodprep

Als ik Facebook en vooral Instagram mag geloven, is het de bedoeling om op zondag een toren van pannenkoeken overgoten met chocoladesaus en pindakaas naar binnen te werken, maar dit telt dus niet voor mij. Dat was ook vorige week niet het geval, but you get the point…

Wat at ik dan wel gisteren?

Maaltijden:

 1. 8u30: Bulletproof koffie: nieuwe routine misschien?

 2. 12u: Kippenlapjes, gevuld met bladspinazie en mozzarella + broccoli in de oven, uiteraard dus met een laagje geraspte mozzarella erover!

 3. 17u30: Salade met gerookte zalm, gegrilde makreel laatste restje halloumi, gekookt ei en overgoten met MCT-olie

 4. 19u30: N’oatmeal papje (recept, foto én review op de FOOD pagina)

   

Eigenlijk moet ik ook nog zeggen, dat ik elke dag, altijd, start met een kopje lauw water + 2koffielepels citroensap en 2 koffielepels appelazijn. Het zou een reinigende werking hebben en ik denk altijd: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’!

 

Hoe voelde ik me hierbij?

Alweer prima! Bij het opstaan heb ik meestal wel een beetje honger. Maar dan neem ik mijn kopje citroenwater en dat stilt toch ook al even het hongergevoel. Ik probeer altijd 30minuten te wachten om dan iets te eten, heb ik ook weer ergens gelezen, haha, en daarna dronk ik dus mijn koffie. En op deze manier lukt het me echt om tot de middag te wachten om iets te eten, ook al zit daar een workout tussen! Sommigen die dit lezen, zullen denken dat ik mezelf uithonger ofzo maar dat is het echt niet. Mijn lichaam kan blijkbaar echt genoeg energie halen uit die POWER-koffie!

Zondag is, naast pannenkoeken-toren-dag, ook foodprep dag, de dag dus waarop ik bepaalde onderdelen van mijn maaltijden voor de komende week klaar maak, meestal in grotere hoeveelheden, zodat ik later die week enkel een doosje uit de koelkast of vriezer moet halen en Ta-da, dinner is served! Tot vandaag hield dat in dat ik grote hoeveelheden rijst, quinoa, pasta én een kilo kipfilets ging koken. Those days are over dus is het even wennen en zoeken wat ik zoal vooraf kan klaar maken.

Simpel beginnen: eieren koken? Check! De oh-zo-populaire egg muffins: check! De juiste verhoudingen chia- en lijnzaad in potjes om snel n’oatmeal te maken: check! Dubbele batch cream cheese pancakes: ook check! Voorlopig blijft het hier bij, maar deze week wil ik meer inspiratie zoeken voor volgende keer dus suggesties zijn MEER dan welkom!

Bijna vergeten, maar zoals gisteren gezegd, ging ik vandaag op de weegschaal. Het is niet mijn bedoeling om af te vallen, ik zit op een goed gewicht dus dat is niet de reden dat ik dit doe. De weegschaal gaf een verschil van 300gram aan met de start van mijn low carb verhaal, dus dat is prima voor mij. Ik denk wel dat dit kleine verschil onder andere komt doordat ik gewoon goed op gewicht zit en dat, als je overgewicht hebt, hiermee wel goede resultaten kan boeken. Maar dat is dus mijn idee hierover, ik ben geen dokter, dus bij problemen met overgewicht kan je beter terecht bij een arts of diëtist.

Omdat de “moeilijkste” dagen voorbij zijn, heb ik besloten vanaf morgen slechts 1x per week hierover te schrijven. Volgens mij is niemand geïnteresseerd om te lezen dat ik elke dag omelet met spek eet en me super goed voel omdat ik geen suiker meer eet! De volgende blog komt er dus volgend weekend en die wordt zeker boeiend! Ik ga dan namelijk 24u koolhydraten laden om mijn spieren te vullen!

Low Carb: Dag 3 - Laat ontbijt

De eerste 3 dagen, die volgens veel bronnen de moeilijkste zijn, zijn achter de rug. Ik vond het allemaal best wel meevallen dus dat geeft me goede moed! Mijn enige bezorgdheid is dat ik niet genoeg gezonde vetten binnen zou krijgen en dus kies ik vandaag heel bewust voor gerookte zalm in mijn menu!

Wat at ik gisteren?

Maaltijden:

 1. 8u: Bulletproof koffie: Jaja, na het succes van gisteren wou ik meer! – 11u: 1 cream cheese pancake
 2. 12u: Omelet van 2 eieren, 3 eiwitten, spekreepjes, pompoenstukjes en courgetti (sliertjes courgette)
 3. 14u: Resterende 2 cream cheese pancakes met geraspte mozzarella erdoor en 100gr asperges
 4. 19u30: Salade met gerookte zalm, avocado, halloumi, mozzarella én het wit van 3 gekookte eieren

Hoe voelde ik me hierbij?

Dit ging alweer geweldig, ik ben met de dag meer en meer overtuigd van het succes! Na mijn koffie ’s ochtends ging ik benen trainen in de gym en op het einde van mijn training, zo rond 10u30 kreeg ik eindelijk toch honger. Wetende dat mijn laatste maaltijd 15u ervoor was, is dit voor mij echt wel een prestatie! Omdat ik na de training nog snel langs de winkel moest, had ik een pancake meegenomen voor onderweg. Tegen de middag moest ik dus eigenlijk al een maaltijd inhalen, waardoor ik 2 keer snel na elkaar heb gegeten maar hierdoor had ik ook voldoende om zeker de namiddag door te komen. Terwijl de rest van ons gezin zich liet gaan met chips, kaasblokjes en borrelnootjes bij het voetbal (C’mon Belgium!!) had ik dus geen behoefte om hieraan mee te doen.

Het is nog altijd wennen om zo weinig maaltijden per dag te eten, maar ik heb er niet echt een probleem mee. Ondertussen blijf ik ook zoeken naar leuke recepten en ideetjes voor lekkernijen. Vooral Pinterest is hier een goede bron voor al is het soms moeilijk om de ingrediënten te vinden die gebruikt worden in de, vaak Amerikaanse, recepten.

Morgen op de weegschaal…niet dat het echt uitmaakt, maar ik ben toch wel een beetje benieuwd! Oh ja, en ik ga ook food preppen natuurlijk, zoals elke zondag, maar deze keer wordt het toch net even anders! 

Low Carb: Dag 2 - TOP Macro's

Nogmaals is gebleken dat voorbereiding enorm belangrijk is. Volgens mij geldt dit voor alles wat we doen én dus ook bij het volgen van een bepaald voedingsschema. Over mijn 2e dag had ik beter nagedacht en ik had de nodige voedingswaren in huis, waardoor mijn macro’s gewoonweg PERFECT waren! Voor wie het interesseert: 65% uit vetten, 5% uit koolhydraten en de rest, 30% dus uit eiwitten.

Ik startte deze dag met een bulletproof koffie. Ik had hierover al vaker gelezen en dit was mijn kans om het eindelijk zelf te proberen! Hoe ik deze gemaakt heb en wat ik ervan vond, kan je HIER lezen.

 

Wat at ik gisteren?

Maaltijden:

 1. 7u: 1 kop Bulletproof koffie – 9u: 2 cream cheese pancakes
 2. 13u: Omelet van 2 eieren en 2 eiwitten, spekreepjes, spinazie en pompoenstukjes + 2sneetjes KA brood met salami en kaas
 3. 19u: Salade met halloumi, tonijn en avocado, overgoten met MCT-olie

En dat was het!

Hoe voelde ik me hierbij?

Mocht er morgen een nieuwe ijstijd komen, dan ben ik er HE-LE-MAAL klaar voor! Dit voelt zo goed! Honger gehad? Nee! Hoofdpijn? Verdwenen! Leeg en futloos gevoel? Absoluut niet! Moet ik nog meer zeggen? Ik moet er wel voor zorgen dat ik voldoende water blijf drinken, nog meer dan anders en zeker tijdens en na het sporten. Want dat doe ik ook nog uiteraard, sporten:

Workouts + supplementen:

’s Ochtends de dag gestart met BCAA’s en een korte (HIIT) run van 25minuten;

Na het werk naar de gym voor een chest-training; na afloop waren mijn spieren moe en leeg.

 

Eindoordeel dag 2:

TOP! Ik heb nu al meer tijd voor andere dingen, omdat ik niet de hele tijd moet denken aan wat ik moet eten en wanneer en ook minder tijd moet besteden aan de bereiding van mijn maaltijden. Na mijn avondeten heb ik niets meer gegeten en dat hoefde ook niet, ik had geen honger, maar miste het wel om s avonds in de zetel nog iets te knabbelen, maar dat ging dan puur om de handeling op zich. 

Ik probeerde vandaag ook de hoeveelheid ketonen te meten adhv de Ketostix, maar dit gaf nog niet echt duidelijk resultaat, een kleine verkleuring maar niet genoeg voor mij. Zondag probeer ik het nog eens en dan ga ik ook op de weegschaal! Maar eerst morgen nog, benieuwd of het in het weekend ook zo goed lukt?! 

Low Carb: Dag 1

Goodmorning to y'all!

Gisteren ben ik een nieuwe weg ingeslagen wat mijn eetpatroon betreft. Ik besloot dat het wel goed was om de koolhydraten wat te minderen, vooral dan om minder suikers, in welke vorm dan ook, te gaan eten en mijn lichaam weer te leren leven van vet zoals dat bij onze voorouders het geval was.

Het is niet mijn bedoeling om hier een hele uiteenzetting te schrijven over ketogene of koolhydraatarme diëten, daarvoor kan je  via Google genoeg andere bronnen raadplegen. Wat ik wel wil doen, is jullie laten meegenieten van mijn "low carb journey" 🙂 Volg wat ik doe, wat ik eet, hoe ik me hierbij voel en voor jullie misschien het allerbelangrijkste: wat de resultaten ervan zijn! Ik heb ervoor gekozen om een cyclisch ketogeen dieet te volgen. Dat wil zeggen dat ik bepaalde dagen wel koolhydraten zal eten om de voorraden in mijn spieren aan te vullen. Dit doe ik uiteraard omdat ik dagelijks sport en de kans op spierafbraak zo laag mogelijk wil houden!

Gisteren was dus dag 1 en ik moet toegeven dat ik niet 100% voorbereid was begonnen. Ik moest gisterenavond eigenlijk nog de nodige inkopen doen, waardoor ik overdag, procentueel gezien, te weinig vetten en nog net iets teveel koolhydraten heb binnen gekregen. Geen ramp want zo kon mijn lichaam al een beetje wennen.

Wat at ik gisteren?

Maaltijden:

 1. 1 ei + 4 eiwitten, courgette en champignons

 2. My Zero Low Carb reep

 3. Pompoenstukjes met rivierkreeftjes, overgoten met MCT-olie; 1sneetje koolhydraatarm (KA) brood; 1proteïneshake

 4. Tonijn + 1 hardgekookt ei + komkommer; wat later nam ik nog enkele sneetjes salami uit het vuistje om extra vetten binnen te krijgen

 5. Salade met halloumi, een zoute kaas die zowel koud als gegrild erg lekker is, cocktailgarnalen en een sneetje KA brood

 6. 100gr ricotta vermengd met 15gr caseïne poeder en een handje gemengde noten

Niet het ideale menu: dit bevatte te weinig vetten maar nog meer moet ik in mijn hoofd de omschakeling maken naar dit nieuwe voedingspatroon. Ik ben het gewend om 6maaltijden per dag te eten, maar dat is niet echt de bedoeling hier. Morgen beter!

Hoe voelde ik me hierbij?

Best goed eigenlijk, maar dat lijkt me logisch aangezien het de eerste dag was. Ik had een klein beetje last van hoofdpijn, maar niet zo erg dat het storend was. Verder had ik veel dorst, ook al drink ik veel water en moest ik misschien nog vaker dan anders naar het toilet! Wel voelde ik een soort waas in mijn hoofd, alsof alles trager ging en ik een soort verstrooide professor was, haha. Daarom zeggen ze ook dat je hier beter niet mee begint in een examenperiode bijvoorbeeld. Positieve punten waren dat ik toch al wat minder honger had, ook al is dat niet wat je denkt als je bekijkt wat ik allemaal at vandaag. Of misschien bedoel ik gewoon minder trek, minder zin in eten…De afgelopen weken dacht ik immers bijna de hele dag aan eten: wat ik vanmiddag zou eten, en vanavond, of morgen? Of tellen hoeveel uren ik nog moest wachten voor ik mijn volgende maaltijd kon nemen, meestal was dat net na de laatste hap van de vorige maaltijd! En dit lijkt nu al minder te zijn, dus dat vind ik positief.

S ochtends had ik zoals steeds thuis cardio gedaan, 50minuten op lage intensiteit, goed om in ketose te komen. En zoals gewoonlijk ging ik na het werk naar de gym voor een training van de benen. Op het einde van de training voelden mijn benen wel zwaar aan, maar ik had zeker genoeg energie voor beide trainingen dus daarover mag ik ook niet klagen.

Eindoordeel: dit voelt best wel goed!

Eerste dag achter de rug, morgen komt er een nieuwe en daar ben ik veel beter op voorbereid dus dat komt helemaal goed! Starten zal ik namelijk doen met Bulletproof koffie!

Benieuwd??? Ik ook!!! Tot morgen x